Nieuwsitem

Ook Overijsselse keuring in teken van kwaliteit

10-07-2017

RAALTE - De provinciale keuring van afgelopen zaterdag vond plaats onder perfecte omstandigheden: mooie ring met solide omheining, goed weer, rust rondom de ring, en alle voorzieningen vlakbij. Het aantal deelnemers had wat groter mogen zijn, maar de algemene kwaliteit maakte alles goed.

Kampioen van de rijpaarden was de driejarige Jolivia (Fairytale x Ampère x Gribaldi), gefokt door E.H.W. Gussinklo uit Westendorp en eigendom van D.J. Hagens uit Varsseveld. Een zeer royaal ontwikkelde merrie met een mooi type en veel bloeduitstraling, die goed kan bewegen. In de bovenlijn mag ze nog wat meer bespiering ontwikkelen. Op het fundament kreeg ze een kleine bemerking.
Ook was er een eerste premie voor de springen gefokte  Joklahoma (Douglas x Quaprice Z x Calvados) van R.F. Waninge uit Dwingeloo, een degelijk sportpaard met goede bewegingen, dat iets bloeduitdrukking mist.
Verder kregen twee driejarige ruinen een eerste premie en de ster, op de eerste plaats de mooie en met veel lossigheid bewegende Armulan du Vi (Armitage x Contendro II x Bachelor NH) van R.A.J.M. Velmate uit Luttenberg.

Rijpony's
Bij de pony's werden weer een moeder en dochter beide als kampioen gehuldigd. De moeder was de vierjarige Futuro ster (King Stayerhof's Jango x Viva la Bam x Isarco), die vorig jaar overtuigde met haar mooie voorkomen en enorme bewegingsmechanisme en toen ook kampioen van deze keuring werd. Dit jaar had ze iets in conditie ingeleverd dankzij haar eerste veulen Famous Girl van de Ponderosahoeve, maar in beweging was ze nog steeds niet te verslaan. In haar Reg.A veulen van de Welsh gekeurde Cassanova du Bois heeft ze meteen een opvolger. Een veulen met een heel mooi type en een prachtig front, dat in draf heel goed door het lijf beweegt. Fokker/eigenaar van Famous Girl is mw. E. Teunissen-Weys uit Oosterhout, F. van Katwijk uit Volkel fokte Futuro uit de moeder van de goedgekeurde ponyhengst Fergie.

Rijpaardveulens
Bij de rijpaardveulens was het hengstveulen Bright's Magnum-SB de winnaar van de veulenboekers, zoon van Bright's Hero-SB x Wolfgang x Ballyvie xx. Een veulen met een mooi type, een heel mooi front en veel bloed.Hij staat goed in het rechthoeksmodel. Kan goed stappen, zeer goed draven en goed galopperen. Fokker en eigenaar is de comb. M. Smegen en R. Brinks uit Schoonebeek, ook de fokker van Bright's Hero-SB.
Reg.A veulenkampoen was de imposante United's Manchester (United x Spielberg x Zeoliet) van G. Aret uit Swifterbant. Een goed ontwikkeld hengstveulen met een goed model en veel bloeduitstraling, dat in beweging veel indruk maakte. Drie springen gefokte veulens in deze categorie werden eveneens beloond met een eerste premie, met als favoriet de stoere, goed bewegende Starlight van het Grote Blaar (Hitmaker x Caricello x Samber x halfbloedmerrie van El Khafif ox) van de fam. Postma-Kamphorst uit Hall.

Ponyveulens
De categorie veulenboek ponyveulens vormde de grootste rubriek van deze keuring. De hoogste eer ging naar de mooi typische en zeer goed en met veel veer dravende Princess Fortuna H, dochter van Flint Fortuna ZH uit de keur; pref; röntgen merrie Maravilla VS (Lobeke ox x Brutus van de Meijershoeve) van J.G. Hesselink uit Varsseveld. Princess Fortuna H kan ook goed stappen en staat correct op de benen. Op de tweede plaats kwam Carelli du Bois (Goldstar du Bois x Deinhard B x Idzard), een prachtig merrieveulen met veel bot en bespiering. De hals is iets beknopt en de schouder mocht net wat schuiner liggen. Ze draafde ruim voldoende en heeft een goede galop. Fokker en eigenaar A.C.M. van den Bosch uit Herwen.

Jeugdkampioen was de tweejarige Chrystie du Bois (Don Cremello du Bois x Eduard x Pobeditel ox) van dezelfde fokkersfamilie Van den Bosch. Een pony met en heel mooi type en een mooi front, die in de bovenlijn iets sterker mocht zijn. De beweging werd gekenmerkt door veel lossigheid.

 

Onze partners