Nieuwsitem

Goede rijpaarden op keuring West

16-07-2017

ASSENDELFT - Na een uitstapje van drie jaar was het NRPS weer terug op Manege De Delft in Assendelft, ditmaal voor de keuring van Noord- en Zuid-Holland. Voor iedereen gaf dit een gevoel van thuiskomen. Verschil met vroeger: de algemene kwaliteit was toegenomen. 

In beide fokrichtingen kwamen veel goede veulens voor de jury, zowel veulenboek als Register A. Later op de ochtend bleek dat vooral de driejarige en oudere rijpaarden goed vertegenwoordigd waren in kwaliteit én kwantiteit. Bij de D- en E-pony's is nog steeds merkbaar dat de laatste jaren drastisch minder is gefokt.

Paarden
De driejarige kampioene van de rijpaarden Jewel's Gift versloeg in haar eigen rubriek de uitstekend dravende Karolyna BR en bij het overkampen onder andere de mooie en goed bewegende stermerrie Emmelotti LM, de moeder van het kampioensveulen Wolfgang (v. Winston). 
Jewel's Gift (Gameboy x Trento B) van C. Koster-Feld uit Zuidermeer is een heel compleet paard met veel bloeduitstraling, maat en formaat, dat heel goed kan stappen en met veel actie en tritt draafde. Ze had iets harder mogen zijn. 
Karolyna BR (Karolus van Wittenstein x Upper-Class) heeft een heel aansprekend type en kan uitstekend draven, maar doet wat kortbenig aan. Fokker mw. L. Bonder-van Vulpen uit Bergambacht, eigenaar R. & G. Verkerk uit Nieuwerkerk a/d IJssel. 
De achtjarige Emmelotti LM ster stamt van Show Star x Osmium, werd gefokt door L. Koerts uit Stegeren en is eigendom van H.G. Plaatsman uit De Waal (Texel). 
De derde kandidaat in de kampioenskeuring was het kopnummer van de rubriek vierjarige en oudere voor stamboekopname, de elfjarige Peru's Cool Concept (Palousa-Sturdy Fellow x Sammy), gefokt door R. Dijkstra uit Hallum en eigendom van A.M. van der Salm uit Stompwijk. Deze opvallend harde merrie loopt ZZ-Zwaar. Ze beschikt over een heel mooi type en kan ruim voldoende stappen en draven. Het beenwerk is correct gesteld maar mocht wat meer uitdrukking hebben.
Ook de vijfjarige stamboekmerrie Lutteur mocht met haar eerste premie en kopplaats deelnemen aan de kampioenskeuring, zij stamt van Laurentz x Gribaldi. Fokker is J. Kuipers uit Goor, eigenaar L. Luiten uit Den Ilp.

Veulens
De opvallende en goed dravende Wolfgang, de zoon van Emmelotti LM, was kampioen bij de veulenboekers, maar de Reg.A veulens kregen ook een heel bijzondere winnaar in Kahrim. Een valkkleurig veulen van 1 juni dat ook heel mooi in het type staat, en werkelijk apart goed kan bewegen. De vader is de perlino Achal Teke hengst Kambarbay, die AES gekeurd is en in Schotland ter dekking staat;  moeder Ushi stamt van Osmium x Elcaro x Voltaire. Kahrim werd gefokt door Lovelyn van Gerven uit Hilversum, die ook nog steeds de eigenaresse is.
Het aanbod veulenboekers van de pony's was niet groot, maar bracht een onmiskenbare kampioen aan het licht: Royal Cayana (Call me Mister Handsome x Country) van Jikke ter Haar uit Bergambacht. Van de Reg.A veulens was Cemmy de koploper, zoon van Cassanova du Bois x Delano Diggory van A.E.M. Schipper uit Heerhugowaard. 

Pony's
Kampioen van de D-pony's was Magic's Wicked Queen (Irakion x Sweet Forest Wizard) van Sabrina Schuszler uit Amsterdam. Deze zesjarige vosmerrie was al in het stamboek opgenomen en kreeg nu haar eerste premie toegekend, zodat ze op de Nationale keuring alsnog kan meedingen naar het sterpredicaat. Als kampioen van de regio West heeft zij daar een goed uitgangspunt. 
Bij de E-pony's won Buur's Mexx ster (v. Kasparow), dochter van de 1.50 m. hoge E-pony Buur's Palusha (Painted Black x Eagle) die met Leonie Buur Grand Prix dressuur loopt. Leonie is ook de fokker en eigenaar van Mexx, die over een heel mooi type beschikt en ruim voldoende kan stappen en draven. Met haar veulen bij de voet is ze momenteel in het nadeel, maar als ze in Lunteren wat afgeslankt is en in draf meer afdruk en gedragenheid laat zien, is de kans groot dat ze daar het keurpredicaat krijgt.

 

Onze partners