Nieuwsitem

Goede veulens maken toekomstmuziek

23-07-2017

TOLBERT - Een gezellige keuringsdag met vooral veel goede veulens en rijpaarden, op een jaarlijks mooier worden accommodatie. De afdelingen Friesland, Groningen en Drenthe hadden het weer goed voor elkaar op zaterdag 22 juli. 

Wat een mooie collectie rijpaardveulens kwam er in de baan, zowel van veulenboekers als Reg.A. Bij de veulenboekers drukte de hengst Dencognito V zijn stempel met vijf veulens uit zijn eerste jaargang, waaronder de kampioen en de nummer twee. (van totaal 14 veulens). 
Kampioen Dienando V komt uit een ster; prest.sport merrie van Laroche x Calvados x Notaris, en werd gefokt door J. Aalders uit Niebert. Een opvallend veulen met een aansprekend type, dat goed in het rechthoeksmodel staat en heel goed kan galopperen. 
De als tweede geplaatste Mydora D heeft een mooi type, een goede schuine schouder en een mooi hoofdje. De galop is goed en werd met lossigheid getoond. Theo Douma uit Niebert fokte haar uit een elite, prest.sport merrie van Garanco x Formateur x Makelaar.
Derde stond Illargia, zoon van Ibiza uit Idaminka ster (Bodubai x Topas x Wisconsin) van Stal de Hameren uit Vrouwenparochie. Een interessant gefokt, nog wat rauw veulen met een goed type, dat goed kan draven en galopperen. 
Als vierde stond weer een Dencognito opgesteld, deze Diëgo V komt uit een keur; pref; prest.sport merrie van Kigali x Jasper x Obrecht, fokker/eigenaar Erik Veenstra uit Nuis. Een hard veulen met ruim voldoende type, een goede draf en ruim voldoende stap en galop. 
Op de vijfde plaats een dochter van Bright's Hero-SB, genaamd Beyoncé (m. ster v. Casimo x Cavalier x Wolfgang) van fokker en eigenaar Fokko Wever uit Assen.
Zesde was Mooiedina V (Dencognito V x ster; elite; prest.sport v. Numero Uno x Kigali x Jasper van Erik Veenstra, en de zevende plaats was voor Samiro (v. Sim Gitonga Gold) uit een barokke merrie van King x Zweitze van M. Kooi uit Spijk. 
Als achtste weer een merrieveulen van Bright's Hero-SB, Mona-Tosca-SB (m. ster v. Kasparow x Wolfgang x Ballyvie xx) van M. Smegen & R. Brinks uit Schoonebeek, ook de fokkers van Bright's Hero-SB zelf. 

De naam van de kampioen Register A veulens is Glock Beauty Vienna's veulen. Een opvallende naam voor een opvallend hengstveulen van Glock's Toto jr. uit de merrie Beauty Vienna D (Rubiquil x Jazz x Métall) van K. Visser uit Scheemda. Geboren op 1 juli dus nog heel jong, maar lopen "als een echte". In draf gaat hij zitten, rijst in de voorhand en drukt zich extra van de grond. Ook de galop is goed. 
Op de tweede plaats in deze categorie stond Clarence (v. Charmeur uit Flair K keur; prest.sport v. Prins Alfred) van G. van den Brink-Haan uit Ureterp. 

Samouranova
De kampioen van de rijpaarden Samouranova komt uit de merrielijn van de fam. Duyvestijn uit Beerta, die al zo veel top sportpaarden en keuringskampioenen heeft geleverd. Samouranova heeft San Amour als vader en de moeder Romiranova keur; pref; prest.sport&fok; röntgen (Ramiro x Ramano x Little Star ox) is ook de moeder van onder andere oud-Nationaal kampioen aan de hand en int. Lichte Tour dressuurpaard Rumiranova (v. Rubels). De zesjarige Samouranova is alleen nog als fokmerrie gebruikt en nu drachtig van Glock's Toto jr. Zij heeft een heel mooi type, veel bloeduitstraling en een mooie schouderpartij. 
In de kampioenskeuring kreeg Samouranova de driejarige Soraya K tegenover zich, dochter van Charmeur en volle zus van het als tweede geplaatste Reg. veulen Clarence, fokker/eigenaar J.H. Veenstra & R.H. Faber uit Boarnbergum. Een merrie met een heel mooi type, die vorig jaar Nationaal jeugdkampioen was en heel goed kan draven. 

Ponyrubrieken
De pony's waren niet royaal vertegenwoordigd, maar voor het merendeel goed voor eerste premies en uitnodigingen voor de Nationale keuring. 
Bij de veulenboekveulens was Suus de kampioen, een dochter van Lance uit Netty keur (Casper x Montie x El Beauty) van de fam. Arts uit Wanroij. Een goed ontwikkeld veulen met bot en bespiering en een goed type. Ze kan heel goed stappen en goed draven.
Bij de Reg.A veulens ging het kampioenslint naar Jordy T (Jonker's Jayden x Le Matsjo x Poko ox) van J. Timmerman uit Peize. Een best veulen met een heel mooi type en zeer goed bewegingsmechanisme. 
Twee driejarige D-ponymerries gaven elkaar maar heel weinig toe. De mooiste werd kampioen, dat was Veenstra's Julia (Le Matsjo x Orchard Red Prince x Boomer), gefokt door Erik Veenstra en eigendom van I. de Haan-van der Spek uit Beerta. 

Onze partners