Nieuwsitem

H&M All In wint openingsrubriek EK

23-08-2017

GöTEBORG - De Nederlandse springruiters zijn het Europees kampioenschap in het Zweedse Gothenburg matig begonnen, maar de NRPS-hengst VDL Glasgow van 't Merelsnest (v. Nabab de Reve) heeft onder het zadel van Jur Vrieling maar één springfout op zijn conto gekregen. En de rubriek is gewonnen door Peder Fredricson met H&M All In, de zoon van Kasjmir v/h Schuttershof en de NRPS-merrie Fortune (Andiamo x Omega), gefokt door Bas Huybregts uit Rijsbergen. 

Alle vier ruiters van bondscoach Ehrens kregen één dan wel twee fouten en daarmee staat de titelverdediger direct op flinke achterstand. Maar morgen en overmorgen volgt er voor de springruiters nog een manche voor de landenstrijd, en dan kan er nog van alles gebeuren. Zondag staat de individuele finale op het programma.

Net als de andere drie Nederlanders kreeg ook Jur Vrieling met VDL Glasgow van het Merelsnest een fout op de laatste dubbelsprong een rode stijlsprong gevolgd door een enorme oxer. “Ik vond hem eigenlijk heel goed springen”, laat Vrieling weten. "Misschien had ik voor de laatste dubbel toch iets meer risico moeten nemen en iets brutaler en korter in moeten draaien, maar ja hoe dan ook de balk ging er af. Ik had met Rob Ehrens afgesproken dat ik wat risico zou nemen om te proberen met de tijd goed vooraan mee te doen, zodat we wat achterstand in konden lopen. De opdracht was van 1 naar 2 rustig beginnen en dat steeds meer opbouwen. Dat lukte goed, tot die duivelse dubbelsprong. We kunnen nu alleen maar naar boven kijken en zorgen dat we morgen een boel inhalen. De tweede dag gaat er ook altijd nog veel gebeuren. We moeten zorgen dat we morgen en overmorgen drie rondjes nul rijden. Maakt niet uit wie ze rijdt, als we ze maar hebben”, vertelt Vrieling lachend.

Voor bondscoach Rob Ehrens komen de prestaties niet in de buurt van waar hij op had gehoopt. Ehrens: “Het is gewoon teleurstellend. Harrie Smolders reed als eerste vanmorgen gewoon een top rondje. Hij kreeg een fout maar dat vond ik verder een magistrale ronde. Ruben Romp deed een nette ronde maar reed vrij langzaam en twee fouten en dan sta je achterin. Marc begon eigenlijk heel sterk, hij kreeg een inschattingsfoutje in de bocht naar de laatste dubbel toe en dat waren twee fouten, die was gelukkig wel wat sneller. Jur deed wat hij moest doen, een vlotte ronde rijden, maar ook hij had wat pech op laatste dubbel. Al met al geen enkele foutloze ronde en dat brengt je ver terug in het klassement. Nu op naar morgen, er zit niets anders op. Er zal morgen goed gereden moeten worden, en hopen op vier nul rondes. ”
Ehrens kan ook niet direct een reden aanwijzen waarom de Nederlanders (en veel andere ruiters) fouten maakten op de laatste dubbelsprong. “Ik vond het een heel mooi gebouwd parcours van de Nederlandse parcoursbouwer Louis Konickx. Het was een mooie faire proef, maar toch met heel veel fouten. Er moest gewoon goed gereden worden. Jammer dat het voor ons net niet lukte.”

 

Onze partners