Nieuwsitem

New Cuba Libre National Horse of the Year in de USA

24-01-2018

LEXINGTON - Op 19 januari maakte de USEF bekend welke springpaarden verkozen zijn tot International en National Horse of the Year in de Verenigde Staten. Internationaal won HH Azur de titel en nationaal ging deze eretitel naar de NRPS-gekeurde Cuba (bij het NRPS ingeschreven als New Cuba Libre v. Namelus R).

Cuba (geb. 2007) werd gefokt door H. de Roover uit Strijbeek uit de keurmerrie Ups-a-Daisy (Mermus R x Nimmerdor x Notaris). Begin 2012, destijds eigendom van het Noorse bedrijf Grinder Gård Equestrian in Grinder, werd hij bij het NRPS goedgekeurd en in de daaropvolgende winter doorliep hij met goed resultaat het verrichtingsonderzoek. In 2013 verkocht de Noorse eigenaar de inmiddels gecastreerde bruine naar Amerika.
Sinds begin vorig jaar is de ruin eigendom van John en Stephanie Ingram. De inmiddels 11-jarige Cuba had in 2017 een indrukwekkend jaar. Nadat hij zichzelf als succesvolle hunter had bewezen, startte Cuba dit jaar als Derby-paard. Met rijder Victoria Colvin werd Cuba een echte kanshebber voor de International Derby Finals. De combinatie sprong in augustus op het International Hunter Derby Championship van de Hunter Jumper Association (USHJA), waar ze derde werden in de Classic Round, ze de Handy Hunter Round wonnen en eindigden als de algemeen kampioen. Volledig naar de verwachtingen van zijn eigenaars, ruiter en trainer Tom Wright, won Cuba het prestigieuze kampioenschap met een aanzienlijk puntenverschil op de nummer twee van 9,75 punten (en 24 verschil met nr. 3). Cuba sloot het competitiejaar af als het USHJA International Derby-paard met de grootste winsom. In de loop van slechts vijf wedstrijden verdiende hij 55.853 US dollar.
Cuba maakte zijn derbydebuut met Colvin in het zadel op de Deeridge International Hunter Derby en won de $ 5.000 USHJA International Hunter Derby Welcome Stake. Kort daarna verdiende deze combinatie een sterke tweede plaats in de $ 25.000 USHJA International Hunter Derby op de Devon Horse Show en County Fair. Naast zijn overwinningen in de International Hunter Derby's heeft Cuba veel succes geboekt in de Amateur Owner Hunter Classes met eigenaar John Ingram.

 

Onze partners