Nieuwsitem

KNHS-Hartog Lucerne Trophy Saasveld voor Zebrano

05-02-2018

SAASVELD (KNHS) – In Saasveld stond er zondag 4 februari een dag voor KNHS-Jeugdcompetities springen op het programma. Als eerste gingen de combinaties in de KNHS-Hartog Lucerne Trophy van start en daar schitterde de inmiddels 20-jarige Zebrano (Zodiak x Boyco) met Amber van Marle. (op deze archieffoto nog met Kirsten Rikkert in het zadel).

Zebrano was de eerste van drie volle broers van Zodiak uit Minouche pref. (Boyco x Sarouch ox x Arax Sahib ox) die goedgekeurd werd. Weliswaar bij het AES, omdat de regel bij het NRPS destijds nog was dat ponyhengsten met 50% rijpaardbloed niet voor de fokkerij werden geaccepteerd. Later werd dat versoepeld, en dan met name als het om Zodiak ging wiens pony-afstammelingen meestal echte pony's zijn en hun ponymaat en -type ook duidelijk vererven. Zebrano is de vader van de voorheen goedgekeurde NRPS-pony (nu ruin) Zoey. De EK-pony Zeppe van de IJsseldijk en de naar Amerika geëxporteerde Zimba van de IJsseldijk zijn NRPS-gekeurde volle broers van Zebrano.

De KNHS-Hartog Lucerne Trophy is een competitie voor Z en ZZ ponycombinaties waarbij de manier van rijden van de ruiters een belangrijk rol speelt. Jurylid deze dag was Arjen Vos. Vos zag bijna dertig combinaties aan zich voorbij komen. “Over het algemeen was het zeker niet slecht. Het was een mooi parcours en er werd met verstand gereden. Ik vind het goed dat ruiters hier aan meedoen en ik wil dat graag positief beoordelen.” In de tweede manche, toen de tijd ook ging meespelen, ontstonden er duidelijk meer fouten. Vos: “Ik vind het belangrijk dat de kinderen ook snel leren rijden, maar nu waren er veel iets te gretig, waardoor er veel fouten ontstonden en het klassement behoorlijk door elkaar gehaald werd.”

Met een vijfde plaats in de eerste manche en een tweede plek in de tweede omloop trok Amber van Marle met Zebrano aan het langste eind. De meeste punten voor de rijstijl kon Vos kwijt aan Rens Bongers met pony Bonjour l’ámour. In de tweede omloop, waarin de beste 16 uit de eerste manche aan de start kwamen, moest deze combinatie genoegen nemen met de zevende plaats, waarmee ze uiteindelijk tweede werden. 

 

Onze partners