Nieuwsitem

Warmblood Fragile Foal Syndroom

03-05-2018

ERMELO - Momenteel wordt veel gesproken en gepubliceerd over de erfelijke aandoening WFFS, voluit Warmblood Fragile Foal Syndroom. Veel paardenhouders en dierenartsen hadden nog niet eerder van de aandoening gehoord. Hoewel er al vanaf 2013 over gepubliceerd is in wetenschappelijke literatuur, is het balletje nu aan het rollen gegaan dankzij een fokker in Amerika bij wie een veulen met WFFS geboren werd (en gestorven is). 

Veulens kunnen (dood of levend) te vroeg geboren worden en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijking bij pasgeboren veulens is een niet goed functionerende huid: een huid die gemakkelijk scheurt waardoor wonden ‘zomaar’ ontstaan. Hyperextensie van gewrichten is ook een symptoom. Doorgaans zijn de veulens niet levensvatbaar. 

WFFS is, voor zover nu bekend, een autosomaal recessief genetisch defect dat op eenvoudige wijze vererft. Dit betekent dat hengst en merrie beide drager moeten zijn van het afwijkende gen, om samen een ziek veulen (lijder) voort te brengen. Een paard dat alleen drager is van het WFFS gen, heeft daar zelf geen last van, kan volkomen normaal functioneren in sport én fokkerij, en normaal oud worden.  Bij fokdieren is het enige risico dat het andere ouderdier van hun veulen ook drager is. Een nakomeling van twee dragers heeft namelijk 25% kans om van beide ouderdieren het gen te krijgen en dus lijder aan de ziekte te worden. 

Tot dusver is in Nederland gebleken dat een hengst van Gertjan van Olst drager is. Van Olst is heel transparant in zijn communicatie hierover, en maakt bekend welke van zijn hengsten drager zijn en welke niet. Zie  http://www.vanolsthorses.com/2018/05/alle-beschikbare-dekhengsten-van-olst-horses-wffs-getest/ 
Maar van drager-hengsten kunnen de veulens alleen ziek worden en sterven wanneer de moeder toevallig ook drager is! Het dragerschap op zich hoeft geen belemmering zijn een hengst voor de fokkerij te gebruiken. Om problemen vóór te zijn, hoeft een fokker alleen de eigen merries laten testen. Bij het Van Haeringen laboratorium kost testen op WFFS € 39,50 (excl. BTW).  

Het NRPS is met alle betrokkenen en experts in overleg welke maatregelen er als stamboek genomen kunnen worden om de zorg bij de fokkers weg te nemen, te inventariseren welke hengsten eventueel nog meer drager zijn, en of het gewenst dan wel noodzakelijk is de WFFS-test standaard in te voeren als onderdeel van het veterinair onderzoek bij de hengstenkeuring.

Dat de afwijking is Europa nog nauwelijks bekend was, heeft te maken met het feit dat op veulens die kort na de geboorte sterven of moeten worden geëuthanaseerd, meestal geen sectie wordt verricht. Veulens kunnen om zeer uiteenlopende redenen dood geboren worden of niet levensvatbaar blijken te zijn; hier zijn al genoeg kosten aan vooraf gegaan. Sectie kost geld en het veulen krijgt het leven er niet mee terug, is de algemene opvatting. Toch is een diagnose voor de fokkerij van groot belang, zoals in dit geval weer blijkt, omdat het om een erfelijke afwijking kan gaan. 

Daarom een oproep aan alle fokkers. Indien het vermoeden bestaat dat u te maken heeft met een WFFS veulen, wordt u dringend verzocht dit aan ons te melden. In elk geval raden wij aan, uiteraard na overleg met de dierenarts, bij een doodgeboren veulen of een veulen met afwijkingen, sectie op het veulen te laten verrichten om de precieze oorzaak te achterhalen, om herhalingen te voorkomen. In alle gevallen willen wij als stamboek graag op de hoogte worden gebracht. Daar worden alle fokkers wijzer van, en het verlaagt de kans op herhaling.

In de Paardenkrant en op horses.nl en op hoefslag.nl is een en ander te lezen over WFFS. En dit is de link naar de Universiteit van Utrecht: www.uu.nl/nieuws/warmblood-fragile-foal-syndrome-wffs  Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

 

Onze partners