Nieuwsitem

Productieve meivergadering

22-05-2018

LUNTEREN - De Ledenraadvergadering begon met het goede nieuws dat het NRPS weer terug is in de "blauwe" cijfers en voor het tweede achtereenvolgende jaar is afgesloten met een positief resultaat.

Halverwege de bijeenkomst werd afscheid genomen van penningmeester Desiree van Dijk en vice-voorzitter dr Peter Stolk, en traden de nieuwe penningmeester Bouke Hoving en bestuurslid Caroline Brandes-van den Akker toe in het Algemeen Bestuur. 
Ook stemde de ledenraad voor toetreding van drie nieuwe leden in de Foktechnische commissie: mw. Merilyn van Klaveren en de heren Roelof  Waninge en Edwin Drent. Om de commissie compleet te maken, wordt nog naar iemand gezocht met specifieke kennis van ponybloedlijnen.

Enigszins geruststellend nieuws was dat het DNA-onderzoek bij de actieve NRPS-gekeurde hengsten naar WFFS tot nu toe slechts enkele dragers aan het licht heeft gebracht. Van de 110 geteste hengsten bleken de 32 ponyhengsten allemaal vrij van het defect, en bij de 80 rijpaarden zijn tot dusver zes dragers (7%) gevonden. Daarvan drie dressuurhengsten waarbij een verband te herkennen is; met en tussen de andere drie lijkt in de eerste vijf generaties vooralsnog geen enkel verband te bestaan.

De avond werd afgesloten met een vruchtbare discussie over de vernieuwde constructie van de regionale keuringen. Besloten is dat de fokkerspremies voortaan alleen op de Nationale keuring worden uitgereikt. In de veulenrubrieken op de regionale keuringen wordt voortaan weer per rubriek geplaatst, en uit de koplopers van alle rubrieken wordt de veulenkampioen aangewezen. De jury kan eerste premie met Nationale keuring, eerste premie zonder NK en tweede premie toekennen. Zo komen de alleen beste veulens op de NK tegen elkaar uit.  
Ook worden de rijpaardveulens met ingang van deze zomer gesplist in dressuur- en springgefokt, mits er van beide minimaal vier deelnemers zijn. Bij de pony's vindt nu nog geen splitsing plaats, maar die zit er wel aan te komen. De driejarige en oudere rijpaarden worden nu ook nog niet gesplitst.

 

Onze partners