Nieuwsitem

Goede bewegers op NRPS-keuring Zuid

02-07-2018

DE MORTEL - Door de omvang van de keuring én vanwege het tropische weer werd de NRPS-keuring van Brabant/Limburg over twee ringen verdeeld. Als vanouds!  

Ook de kwaliteit van de aangeboden merries, veulens en ruinen was zoals we gewend zijn van de zuidelijke fokkers. Toch werd de rijpaardkampioen niet in de regio gefokt. Het is de driejarige Kayin Ayliena JVR (v. Glamourdale). Kayin Ayliena JVR is een dochter van de Nationaal NRPS-kampioen 2015 Excellent Edwiena keur, en deze Jazz-merrie komt op haar beurt uit de keur; pref; prest.sport merrie Aliena (Sandreo x Wellington), die ook de goedgekeurde hengsten Casandro JVR en justin Dunkelbraun JVR heeft voortgebracht. Fokker van al deze paarden is Christie Jolink en haar partner Stefan van Rekum uit het Gelderse Halle. 

De driejarige Kayin Ayliena is een prachtige, correcte merrie met veel uitstraling en zeer goede bewegingen. Er zit nog veel jeugd in en ze zal vast nog een eindje de hoogte in gaan. Gertjan van Olst is de eigenaar van de kampioen, én van haar grootste concurrent Kalista, zijn eigen fokproduct. Kalista is een echte showlady, de blikvanger van de dag met buitenaards mooie bewegingen. Zij kreeg echter een serieuze bemerking op de voeten. De jury besloot in het voordeel van Kayin Ayliena omdat zij zowel qua exterieur als bewegingsmechanisme het best aan de verwachtingen voldoet.  

De andere rubriekswinnaars bij de driejarige en oudere rijpaarden waren de vijfjarige Ilena II (Alvarino II x Candillo), gefokt door W.P.J. van Elst & fam. Enders uit Castenray en eigendom van fam. Enders; en de stermerrie E-Mail (v. Tuschinski uit Nelinora keur; prest.sport v. Climax x Ex Libris) van de fam. Van Esch uit Gemonde. Het prachtig bergop en met veel houding bewegende merrieveulen Norah-Jones (v. Desperado) uit E-Mail werd kampioen van de Reg.A veulens. 
De winnaar bij de veulenboekveulens was Noble Mind BK (Inclusive x Don Frederico) van Y. van Kessel en A.P.A.M. Boersma uit Berghem. Een veulen met een mooi type, ras en uitstraling en een correct fundament, dat goed kan stappen en draven. Het kruis mocht iets meer helling vertonen.

Amira's nafok
Bij de D-pony's ging de titel naar de driejarige Elmira (v. FS Mr. Right), een nieuwe kwaliteitspony uit de top fokmerrie Amira keur; pref. (Krimh ox x Casper) van C.W.A. Broers uit Oisterwijk. De jeugdige Elmira mag bovenop wat meer bespiering ontwikkelen, maar ze overtuigde met haar zeer rijtypische manier van lopen. In draf toonde ze veel afdruk en een dragend achterbeen, gecombineerd met een zeer aansprekend voorbeengebruik, en veel schakelvermogen. 
Andere kopnummers waren de vijfjarige Cassandra (Kraneveld's Kadans x Isarco) van C. Verhoeven uit Drunen, en Elmira's vierjarige halfzus, de stermerrie Kyra (v. Cartago van 't Molenbosch) die vorig jaar Nationaal kampioen werd. Het zeer goed bewegende hengstveulen D-Star (v. D-Power AT) uit Kyra was eerder op de ochtend uitgeroepen tot kampioen van de Reg.A veulens. 
De NRPS-veulenkampioen is de zoon van een andere zeer goed fokkende ponymerrie, namelijk Esperanza (Viva la Bam x Isarco) van F. van Katwijk uit Volkel. Haar zeer royaal ontwikkelde zoon Kyron (v. Kasanova van Klaverborch) laat zowel in type als beweging weinig te wensen over. 

Er waren ook kleine rubrieken met slechts één deelnemer, en in twee gevallen werd de betreffende deelnemer automatisch kampioen. Bij de eenjarige pony's was dat Quinty M (Quint van de Groenheuvel x Ismar), gefokt door A.M. de Mol uit Loosbroek en eigendom van Zoë de Mol uit Loosbroek. Quinty kreeg wel een eerste premie, maar is niet uitgenodigd voor de nationale keuring omdat ze nog te jeugdig aandoet en in de beweging nog wat moet winnen aan balans, kracht en draagkracht.
De andere kampioen die niet hoefde overkampen om de titel, was de elfjarige E-ponymerrie Joni (Ensor d'Eversam ox x Ibn Esta Ghalil ox), gefokt door H. Deveux in Stevoor en eigendom van Pamela van de Loo uit Nuenen. Een merrie met veel bloeduitstraling die zich met name op de zachte bodem in de beweging opwaardeerde. Joni kreeg een eerste premie en een uitnodiging voor Lunteren.

Verder presenteerden zich twee aansprekende ruinen die allebei het sterpredicaat kregen: de vijfjarige rijpaardruin Winner (Wup x Houston) van Rinus van der Meijden uit Best, en de driejarige D-pony Fuego van 't Molenbosch (Fergie x Volltreffer), gefokt door Ruud Sanders uit Liempde en eigendom van Lars Pronk en Esther van den Berg uit Berkhout.

Jonge dressuurpony's
In een van de selectiewedstrijden van de Divoza competitie voor jonge dressuurpony's, die op hetzelfde terrein werd verreden, won Sterre Jansen met de NRPS-gekeurde Goldstar du Bois (v. Golden Rock) bij de zesjarigen. Bij de vierjarigen eindigde de goedgekeurde hengst Notting Hill C-Two DVB (v. FS Numero Uno) met Carmen van Delden op de tweede plaats.

Onze partners