Nieuwsitem

Hyke Voorn Hippiadekampioen met NRPS'er

29-08-2018

ERMELO -  Hyke Voorn (17) uit Ruigahuizen is afgelopen zaterdag Hippiadekampioen ZZ springen geworden met haar NRPS pony Elisabeth Stables Vanety. 

Zouden we de afstamming en het stamboek van alle pony's in Nederland uit het hoofd weten, dan zou dit nieuws natuurlijk direct na de Hippiade zijn geplaatst. Opzoeken in de NRPS-database bracht aan het licht dat Vanety een 10-jarige E-pony is, die is gefokt uit een NRPS'er van Elmshorn x Palfrenier x Sadat ox. Met Vittorio als vader, beschikt Vanety nog over 8,56% Arabisch bloed. De fokker van Vanety is J. Jongman uit Stadskanaal. Voor Vanety heeft ook het prestatie-sport predicaat toegekend gekregen.

De strijd om het Nederlands KNHS-kampioenschap was nog spannend genoeg. Na twee fraaie foutloze manches plaatste Hyke zich als derde voor de beslissende barrage. Als eerste ging Liv Huijbregts daarin van start met haar Enzovoort Dew-Drop. De schimmel oogt niet als de snelste van nature, maar zijn enorme galopsprongen en vermogen compenseren dat ruimschoots. Liv reed een mooie foutloze barrage. Als tweede kwam Meike Zwartjens in de ring, zij zag haar kampioenskansen al direct op hindernis één vervliegen door een fout. Haar tijd bleek wel de snelste. Als laatste verscheen Hyke Voorn met de enige E-pony die in de barrage zat in de ring. Met een uitgekiende, mooi rit stuurde de uit Friesland afkomstige amazone haar pony foutloos naar de winst.
 
De 17-jarige kampioene Hyke Voorn heeft met haar E-pony Elisabeth Stables Vanety een goed seizoen achter de rug. Op Outdoor Gelderland won de combinatie ook al het ZZ-springen en tijdens het CSI van Ommen schreven ze tussen de paarden ook al twee internationale rubrieken op hun naam. “Ik had natuurlijk wel gehoopt om hier te winnen, maar dat wil iedereen. Het is waarschijnlijk mijn laatste wedstrijd bij de pony’s en ik ben er heel blij mee. Vanety is super voorzichtig en heel snel, het is de mooiste overwinning van het seizoen”, vertelt de amazone, die traint bij Marriet Hoekstra.
 
Ook bondscoach van de springpony’s Edwin Hoogenraat was aanwezig op de Hippiade en was enthousiast over wat hij zag. “Het is een mooi evenement en er is heel veel sfeer. De parcoursen zijn ook mooi selectief en dat geeft mooie sport. In het Z-springen heb ik ook diverse leuke combinaties gezien met potentie om door te groeien. In het ZZ-springen kwamen voor mij veel bekende combinaties aan de start. Het is goed te zien dat verschillende daarvan ook zichtbaar weer stappen hebben gemaakt in hun ontwikkeling.”

Onze partners