Nieuwsitem

Twee NRPS'ers winnen goud

24-03-2019

ERMELO - Babette Haanschoten stuurde Kensington (v. Kierow van Klaverborch) naar de overwinning in het Z-DE, en Aisha Smit won met De Leijen's Kim (v. Kosmo van Orchid's) goud in de M-DE, gisteren tijdens de KNHS-indoorkampioenschappen springen voor pony's.

Hoewel het programma niet helemaal zo goed in elkaar stak als anders, en de deelnemers in de loop van de dag met lange uitlooptijden te maken kregen, was het een waardig indoor-evenement, waar de NRPS-combinaties weer een dikke vinger in de uitslagen-pap hadden.

Z-DE
Het Z en ZZ-springen voor categorie D/E pony’s wordt verreden over twee manches. In het Z waren na deze twee omlopen zes combinaties nog steeds foutloos en daarmee geplaatst voor de barrage. In die barrage was het de 14-jarige Babette Haanschoten die met Kensington (v. Kierow van Klaverborch) foutloos de allersnelste tijd op de klokken bracht en daarmee kampioen werd. Babette was zonder al te veel verwachtingen van huis gegaan. “Je hoopt natuurlijk wel dat het goed gaat, en mijn pony geeft me heel veel vertrouwen en wil altijd, maar dit had ik toch niet verwacht.”
Bondscoach Edwin Hoogenraat was ook aanwezig om de verrichtingen van zijn ponytoppers te volgen. “Na dat Logan Fiechter en Mart IJland hadden gereden, dacht ik eigenlijk dat de winnaar bekend was, maar Babette reed er echt voor en heeft verdiend gewonnen.”
De ondankbare vierde plek – net naast het podium – was voor de Indoorkampioen van vorig jaar Orchid's Lonette (v. Kanshebber), die nu wordt uitgebracht door Siebe Leemans. En op de negende plaats stond Kyrian van Orchid's (v. Kanshebber) met Jaydee Janssens. Deze combinatie reed eerst een mooie nulronde, maar tikte in de tweede manche een balkje af. 

Z-C
In de klasse Z-C bereikten maar drie combinaties de barrage. Laatste starter in die barrage Yfke Priem stuurde haar Hentel (v. Dexter Leam Pondi) op volle snelheid rond, maar moest dat bekopen met een fout op de allerlaatste hindernis. De snelste tijd van 28,64 kwam op haar naam te staan (tegen 29.46 van de winnaar), en ze mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen. Het zat Yfke gewoon niet mee deze keer, want in het L-C reed ze met Sterloin (v. Prins Alwin) eveneens snelste tijd, en had ook één balk in de barrage. Overigens moest ze het in deze barrage opnemen tegen twaalf andere combinaties.

ZZ-DE
De beste NRPS'er in het ZZ-DE moest ook genoegen nemen met die vervelende vierde plek, net buiten de medailles: Kirsten Kreemers met Kinean (v. Kosmo van Orchid's). Zij plaatsten zich met twee vlekkeloze parcoursen voor de barrage met zes combinaties, en tikten daarin een balk uit de lepels. 
Net niet in de barrage, maar wel als zevende geëindigd is Kerwin van Orchid's (v. Kanshebber) met Sarah de Kraker. Op de negende plaats stond Zebrano (v. Zodiak) gereden door Amber van Marle, en zij werden direct gevolgd door een andere afstammeling van Zodiak: Missouri VdK met Kiki Broekhuijsen. 

M-DE
In het M-springen voor DE pony’s wisten weer veel combinaties de barrage te bereiken met als gevolg de ene razendsnelle rit na de andere. In de barrage bleven acht combinaties wederom foutloos en tussen de nummer één en acht zat slechts 2,5 seconde. Het goud ging naar de 16-jarige Aisha Smit met De Leijen’s Kim (v. Kosmo van Orchid's). “Ik ben echt heel blij. Ze is best heet en niet zo heel makkelijk. Een paar maanden geleden waren we ook wat minder vorm, maar nu ging het heel fijn. Binnenkort neemt mijn zusje deze pony over en ga ik verder met mijn jonge paard.” Aisha en haar NRPS-pony hadden echt de snelste tijd (28.15), maar als Desperado (v. Kanshebber) met Lobke Smit foutloos waren gebleven, hadden zij zilver gewonnen. Eén springfout deed ze nu op de negende plaats belanden.
De vijfde plek in het M-DE was voor Kyro (v. Kaoma) met Guusje Kouters. Achtste, ook nog tweemaal foutloos, stond Sara FortunA (v. Orchard Wildeman) met Olivia Braaksma. En de tiende plaats dankzij één springfout in de barrage ging naar Groenendaal's Super Star (v. FS Harry Potter) gereden door Anouk Tolboom.


L-DE
In het L-DE gingen 30 combinaties van start, daarvan plaatsten zich er 19 voor de barrage, en daarvan bleven er acht nogmaals foutloos. Best knap dus als je daar zilver wint. Dat deed de 22-jarige Beau Surprise (v. Beau Dinamique) met in het zadel Sarah Heynert. De fokker van Beau Surprise is de fam. Witlox, ouders van Mirelle van Kemenade die in haar ponyjaren Beau Dinamique naar het hoogste niveau in de pony dressuursport heeft gereden. Waar blijft de tijd!

(foto's: Melannie Brevink - De Paardenkrant)

Onze partners