Nieuwsitem

NRPS goed vertegenwoordigd op EK springen

21-08-2019

ROTTERDAM (KNHS) – Op de eerste dag van het EK voor de springruiters in Rotterdam is meteen een paard met een NRPS-achtergrond winnaar van het jacht geworden: titelverdediger H&M All In met Peder Fredricson.

H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof) is SBS-geregistreerd, maar werd gefokt uit de NRPS-merrie Fortune van Andiamo x Omega, fokker G.J. Rotgans uit Bergschenhoek en eigenaar Bas Huybregts uit Huijbergen (ook de fokker van All In).  

TeamNL, met daarin de NRPS'er Lyonel D gereden door Frank Schuttert, is niet begonnen zoals gehoopt. Het team staat na de eerste parcours op een voorlopige negende plaats. “Daarmee zijn we niet kansloos, maar we moeten in de achtervolging”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. Morgen en vrijdag wachten nog twee zware, belangrijke omlopen die bepalend zijn voor het landenklassement.

Bondscoach Rob Ehrens: “Het liep vandaag eigenlijk een beetje zoals het al het hele seizoen loopt; niet echt de flow erin die je nodig hebt om bij de eerste drie, vier landen te blijven. Morgen en overmorgen zijn nieuwe dagen met kansen. Het positieve vind ik dat de paarden goed springen en dat de ruiters heel gemotiveerd zijn en goed rijden. Ik hoop dat morgen dat dat ene foutje dat ons steeds blijft achtervolgen een keer wegblijft en dat we drie nul rondjes kunnen realiseren. Je hoopt met dit jachtparcours een positie te creëren waarbij we kunnen verdedigen, maar nu moeten we helaas gaan inhalen.”

Goed begin
Frank Schuttert en Lyonel D (Little Joe x Chacco Blue x Papillon Rouge, fokker L. Dingemanse uit Kalmthout) begon goed voor Nederland met een vlotte ronde. De nummer 1 van Team Oranje nam veel risico door de dubbelsprong – aan het begin van de laatste lijn – vanuit een zeer korte wending aan te snijden. Helaas pakte Lyonel de tweede paal van de uitsprong mee. Schuttert was blij met zijn paard, maar baalde van de fout. “Het is een mooie proef, niet lomp zwaar maar wel een paar keuze afstanden. Ik was heel tevreden over mijn paard en dat geeft veel vertrouwen voor de volgende dagen. Helaas kreeg ik aan het einde wel een fout en je bent hier natuurlijk om nul te rijden.”

Debutant Doron Kuipers deed vervolgens wat gehoopt werd, foutloos blijven. Zijn Charley is zeker niet het snelste paard uit het deelnemersveld, maar hij springt met het grootste gemak over de hindernissen. “Voor mijn gevoel heb ik gedaan wat ik kon en van start tot finish liep het zoals we gepland hadden. Het is fijn om in deze flow te kunnen beginnen, ik hoop dat we deze vorm kunnen vasthouden.”

Marc Houtzager realiseerde vandaag het beste resultaat voor TeamNL. “Ik had een rondje zoals gepland, niet het laatste uit de kast halen maar wel goed vooraan er bij blijven en dat is gelukt. Het rondje liep perfect, Calimero sprong heel goed. We hebben nog twee lange dagen te gaan, met moeilijke proeven, maar het begin is er.”

Slotruiter Maikel van der Vleuten begon met Dana Blue heel sterk, maar kreeg in de tweede helft van het parcours twee fouten. Een resultaat waarmee hij het wegstreepresultaat werd voor het team in deze openingsrubriek. “We weten dat het niet iedere keer kan zoals het moet, deze dingen gebeuren. Mensen denken wel eens dat het van zelf gaat, maar dat is niet zo in onze sport. De voorbereidingen waren goed verlopen, maar vandaag ging het niet zoals gehoopt. Ik had het ook liever anders gezien.”

Stand Landenwedstrijd EK Springen 2019, na eerste onderdeel
1. Duitsland - 219.21
2. Frankrijk - 221.54
3. Zweden - 224.37
9. Nederland - 238.58

Individueel klassement EK Springen 2019 na eerste onderdeel:
1. Peder Fredricson (Zwe) - H&M All In, 70.25 sec
2. Max Kühner (Oos) - Chardonnay 79, 71.06 sec
3. Ben Maher (Eng) - Explosion W, 71.49 sec
18. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Calimero, 76.66 sec
35. Frank Schuttert (Ommen) - Lyonel D, 80.88 sec (76.88)
36. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley, 81.04 sec
40. Maikel van der Vleuten (Someren) - Dana Blue, 81.55 sec (73.55)

Onze partners