Nieuwsitem

Hentel-D Hippiadekampioen Z-C

28-08-2017

ERMELO - De C-pony Hentel-D is met haar amazone Saskia Brinkman Hippiadekampioen geworden van de klasse Z-springen. Samen met nog één andere combinatie bleef zij foutloos in de basisomloop, en mocht dus een barrage rijden om het goud. Saskia en Hentel wonnen met overmacht, ruim drie seconden sneller dan de concurrent.

De 9-jarige Hentel werd gefokt door Harrie Janssen uit Grashoek (L). Als vader staat de oud-Europees kampioen springen bij de pony's Dexter Leam Pondi te boek. Dit is een Connemara hengst. Janssen fokte de vos geboren schimmelmerrie Hentel uit Jumpel (v. Casper) en dat is weer een dochter van de door hem gefokte Swaivel (v. Bayard). De moeder van Swaivel is de keurmerrie Jentel, zij is eveneens een dochter van Casper en stamt uit de E-ponymerrie Regina S keur; pref; prest.sport v. Jasper. Met deze merrie heeft Janssen een ponylijn opgezet, Regina S zelf werd in 1975 geboren bij haar fokker A. Klimp uit Slochteren.
Het opmerkelijke is dat Regina S een stokmaat had van 1.51 m., zij was dus wat klein gebleven als dochter van de rijpaardhengst Jasper - die zelf liefkozend Little One werd genoemd, maar destijds wel op het allerhoogste niveau internationaal in de springsport heeft gepresteerd. Regina's dochter Jentel was als driejarige 1.50 m. hoog. Haar dochter Swaivel reikte als driejarige tot 1.44 m. En Swaivels dochter Jumpel liet een stokmaat van 1.43 m. noteren. Nog een generatie verder, komt de dochter van Jumpel als C-pony te boek te staan... Het kan verkeren in de fokkerij. Zelfs bij het gebruik van hengsten zoals Casper (2x in de pedigree) die geneigd zijn eerder wat 'uit de maat' te fokken. De invloed van de Connemara moet hierin echter ook niet onderschat worden, binnen de 'gesloten' rasfokkerij van de Connemara wordt immers ook een grote en een kleine maat erkend. 

(foto's: Petra Baas)

Onze partners