Verrichtingsexamen: 28 hengsten geslaagd

zaterdag 13 januari

Verrichtingsexamen: 28 hengsten geslaagd

LUNTEREN – Uit het verrichtingsexamen van het NRPS is een prachtige collectie van 28 hengsten naar voren gekomen, waarbij de kwaliteit dusdanig was dat de commissie vele mooie cijfers kon toekennen.

De hoogste beoordeling van de 14 dressuurhengsten ging naar Toto Pacha (90,33 pnt), de zoon van Glock’s Toto Jr. x Charmeur die ook aan de hand al was uitgeroepen tot kampioen van zijn jaargang. De 1.71m hoge voshengst werd gefokt door F.B.S. Al-Shabah en S. Al-Shabah, die nog mede-eigenaar zijn samen met Quality Stables van Daniel Mosterdijk. Toto Pacha kreeg o.a. 9,5 voor de stap, de draf en de aanleg. 

Enkele hengsten zaten hem dicht op de hielen en scoorden achterin de 80 punten. Niro’s Enjoy (De Niro x Lord Leatherdale) van fokker/eigenaar Van Olst Horses werd beloond met 88,33, met daarbij een 9,5 voor zijn fantastische schakelvermogen en zijn prestatiebereidheid/werkwilligheid.

Dezelfde hoge score van 88,33 ging naar I-Nachtwacht in ’t Veld (Incognito x Everdale, fokker/ mede-eigenaar H.H. & L.C.M van de Bighelaar) van Joop van Uytert, die eveneens kan schakelen voor een 9,5, en dit cijfer daarnaast ook kreeg voor de draf en de rijdbaarheid.

Grolloo (Glamourdale x Uptown, fokker R. Enting, eigenaar Van Olst Horses) kreeg 87,33 met o.a. een 9,5 voor de galop en de gehoorzaamheid/ evenwichtigheid.

Een mooie 86,67 was er voor Powerbank (For Ferrero x Ferdeaux, fokker P.M. & W.P. Willems) van Stal van de Sande, die onlangs ook slaagde voor zijn KWPN-onderzoek.

De derde Van Olst-hengst die goed scoorde, was Ilegro (v. Inclusive), gefokt door J.L. Hanse uit de volle zus van Valegro (Negro x Gershwin), met 85,33 pnt.

Maar ook de overige dressuurhengsten hebben zich gedurende het onderzoek zeer goed ontwikkeld en lieten zich tijdens het examen op hun best zien, waardoor met recht gesproken kan worden van een formidabele jaargang.

En ook in de discipline springen is sprake van een zeer goede jaargang. Bij de negen springpaardhengsten scoorde de zeer getalenteerde Daryus van het Poeleind (Dominator 2000 Z x Nabab de Reve, fokker Het Poeleind) met 91 pnt. nog een fractie hoger dan de dressuurtopper. Een 9,5 kreeg hij voor vier onderdelen, plus de ultieme 10 voor vermogen. Eigenaren zijn Koen van de Beeten en Jennifer Cornelis. Deze hengst gaan we volgens commissielid en springspecialist Joost Siemerink over een paar jaar terugzien op de grote internationale concoursen.

Nakal Chacco D (v. Chacco-Blue) kreeg 84,67 op zijn protocol, met o.a. 9,5 voor de rijdbaarheid en 8,5 voor de galop en alle springonderdelen. H.K. van Doorn fokte deze hengst uit Joss D (Bubalu VDL x Lux Z), de volle zus van het int. 1.60m springpaard Impian D, die vorig voorjaar al bij het NRPS werd goedgekeurd.

De andere Dominator-zoon in dit onderzoek, Dude (mv. Verdi, fokker Hill Horses Oy) verdiende 83,67 en onderscheidde zich o.a. door zijn enorme werkwilligheid en rijdbaarheid (2x 9). En de overige zes springhengsten droegen elk hun steentje bij aan de kwaliteit van deze jaargang. Daarbij mag de bijdrage van Rianne Nalis als ruiter van drie van de hengsten niet onvermeld blijven – wat een top amazone.

De springponyhengst Cappuccino van Paemel (Casall ASK x Darco, fokker fam. Van Eeckhoudt) kreeg ook 90,33 op zijn protocol en was daarmee de hoogst beoordeelde ponyhengst. Evenwichtigheid/ kindvriendelijkheid werden gewaardeerd met een 10, en het atletisch vermogen en de prestatiebereidheid/ werkwilligheid waren goed voor een 9,5. Daarnaast werden de galop en de springonderdelen beloond met een 9.

Een mooie 86,70 pnt. bij de allround ponyhengsten ging naar de veelzijdige Winton (Leuns Veld’s Winston JR. x Compagnon’s Humphrey, fokker J.W.A. Bronkhorst). Ook hij kreeg de ultieme 10 voor evenwichtigheid/ kindvriendelijkheid, 9,5 voor prestatiebereidheid/ werkwilligheid en een 9 voor de galop.

Bij de dressuurpony’s scoorde Geronimo Taonga (Golden West NRW x FS Don’t Worry, fokker Willeke Bos) het hoogst met 88,67 pnt. Voor de stap kreeg hij maar liefst een 9,5; de draf was goed voor een 9, galop 8,5. En voor de kindvriendelijkheid een 9,5.

In aanloop naar dit goed bezette eindexamen vielen er jammer genoeg zeven aan het verrichtingsonderzoek deelnemende hengsten af. Eén hengst werd naar het buitenland verkocht, en een hengst verkreeg een vrijstelling. Een allround ponyhengst zal na-examen doen.

De rapporten van de 28 geslaagde hengsten staan in de database https://nrps.nl/evenementen/hengsten-traject/verrichtingsonderzoek-nrps/verrichtingsonderzoek-2023-2024


Tagged horses: CAPPUCCINO VAN PAEMEL DARYUS VAN HET POELEIND DUDE GERONIMO TAONGA GROLLOO I-NACHTWACHT IN 'T VELD ILEGRO NAKAL CHACCO D NIRO'S ENJOY POWERBANK TOTO PACHA WINTON


Terug