Nieuwsitem

Oosterveld's Marsaz ox overleden

03-09-2017

IJZERLO - De Arabisch volbloedhengst Oosterveld's Marsaz is vrijdag overleden. De bij het NRPS erkende schimmelhengst heeft de respectabele leeftijd van 39 jaar bereikt en was alleen daarom al bij leven een legende.

Marsaz kwam als jaarling op Manege de Achterhoek in IJzerlo (Aalten) en is daar nooit meer weg gegaan. In de sport heeft hij Z1-dressuur, M springen en 120 km endurance gelopen, maar bij het NRPS was hij minstens zo bekend als het brave voltigepaard, dat de allerkleinste kindjes de beginselen heeft bijgebracht en een aantal malen een prachtige voltige-uitvoering verzorgde op de Hengsten-Showdag.

Van Marzas zijn 35 volbloednakomelingen bij het AVS geregistreerd, maar het NRPS heeft een veelvoud aan halfbloed-nafok van deze 1.53 m hoge hengst in de boeken staan. Marzas stond bekend om zijn milde en meewerkende karakter, zijn hardheid en goede rij-eigenschappen en bleek voor zijn eigenaren Alice Westervelt en haar man Eddie Sticker een uitmuntende leverancier van manegepony's. Die inmiddels veelal ook alweer brave en goed bewegende kinderen en kleinkinderen hebben voortgebracht. Ook in verschillende disciplines van de sport heeft een aantal Marzas-nakomelingen goed gepresteerd.  

Toen Marsaz 35 jaar was, werd een feestdag rond zijn verjaardag georganiseerd en natuurlijk kreeg de prachtige nieuwe rijhal van Manege De Achterhoek bij de officiële opening de naam Marsaz-hal. 

Marzas werd in juni 1978 geboren bij de fokker J.M.C.G. van den Berg uit IJzendoorn en stamt van Rissaz ox prest.fok x K of K ox x Jair ox x Shihab ox. Hij slaagde in 1985 met een zeer goede beoordeling voor het verrichtingsonderzoek en werd in 1988 goedgekeurd op afstammelingen. Bij het NRPS heeft hij het keurpredicaat ontvangen. 
Vorig jaar op zijn 38e kreeg Marsaz nog de WAHO Trophy uitgereikt, een ereprijs van de World Arabian Horse Organization die eenmaal per jaar toegekend wordt aan een bijzondere Arabische Volbloed.

De familie Sticker-Westervelt wist natuurlijk dat ze ooit afscheid zouden moeten nemen van de hengst met wie ze het grootste deel van hun leven hebben gedeeld, maar dat maakt het afscheid niet minder zwaar. De mensen van het NRPS wensen ze veel sterkte toe.

Foto: Tien jaar geleden werd de Marzas-hal officieel geopend. Marzas was toen 29 jaar en Leila en Job Sticker waren nog klein. (foto Kastein)

Onze partners