Nieuwsitem

Update WFFS

12-05-2018

ERMELO - Het bestuur van het NRPS heeft vorige week al van Haeringen laboratorium opdracht gegeven om alle NRPS goedgekeurde hengsten op WFFS te testen. Omdat het NRPS dit zo snel besloten heeft, komen de eerste uitslagen nu al binnen op kantoor. 

"Het is nog maar een handvol aan uitslagen die we binnen hebben, maar het begin is er, en deze hengsten waren gelukkig negatief. Dus geen drager", aldus voorzitter Funke Küpper. "Gisteren nog contact gehad met van Haeringen. De haren van de meeste hengsten lagen in hun archief in België. Al dat materiaal is nu opgehaald en wordt klaargemaakt om te testen. Vanaf maandag verwachten we elke dag een aantal resultaten binnen te krijgen. Dan weten we meer."

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde staat in een artikel van de hand van Prof. Dr. Marianne Sloet en Dr. Ir. Bart Ducro over WFFS dat in een steekproef van 500 paarden in de Duitse warmbloedpopulatie is geconstateerd dat de frequentie van dragers ruim 9 procent bedroeg. Er is in Nederland nog geen onderzoek gedaan, en het NRPS is het eerste stamboek dat dit op grote schaal doet. "Mevrouw Sloet was blij met ons initiatief en heeft gevraagd om de uitslagen (cijfers en percentages, niet de namen) met haar te delen. Mevrouw Sloet en de heer Ducro zijn de experts op dit gebied, en daarom werken we graag daaraan mee".

Voor het hele artikel in Tijdschrift voor Diergeneeskunde, klik hier. Let op! Dit artikel is geschreven voor dierenartsen en bevat daarom veel technische termen. Heeft u vragen: stuur een mail naar info@nrps.nl met als onderwerp WFFS. We geven zo snel mogelijk een reactie. 
Het heeft geen zin om te vragen of een bepaalde hengst drager is. Zodra uitslagen bekend zijn, wordt allereerst contact met de eigenaar van de hengst opgenomen. Het is ons streven om ook op onze website zo snel mogelijk de resultaten bekend te maken.

 

Onze partners