Nieuwsitem

Aaron verkocht aan Japanse amazone

19-10-2019

De NRPS-rijpaardhengst Aaron (v. Florencio), int. GP dressuur, is met het oog op de Olympische Spelen verkocht aan de Japanse amazone Akiko Yonemoto-Yoshida (42).

Aaron werd in 2005 geboren bij de fokker Wim Oplaat in Usselo (Ov) en op jonge leeftijd verkocht aan de Belg Louis Livens. Jana Freund was de eerste die hem uitbracht in de Pavo Cup, WK jonge dressuurpaarden en de sport, en reed in 2010 finale op het WK in Verden (8e plaats). Als zesjarige bereikte de combinatie de negende plek in de WK-finale.
Vervolgens heeft Loranne Livens, kleindochter van de eigenaar, de hengst korte tijd internationaal bij de Junioren uitgebracht (2012). Aaron verhuisde naar de stallen van Jeroen Devroe en bereikte met hem het hoogste niveau. In 2014 en 2015 startte Devroe Aaron met succes internationaal LT en won acht keer een CDI proef met hem.

Toen Livens zijn hengst in 2017 wilde verkopen, bracht hij hem naar de Duitser Heiner Schiergen. Die bracht Aaron datzelfde jaar een paar keer uit op driester CDI's, in 2018 niet, en dit jaar twee keer. Op nationaal niveau won Schiergen met Aaron twee jaar achter elkaar het kampioenschap Beste Professionele Dressuurruiter; afgelopen seizoen werd de combinatie daarin tweede. Op twee Showdagen van het NRPS heeft Schiergen Aaron onder het zadel voorgesteld, in 2014 presenteerde de hengst zich bij het NRPS met Jeroen Devroe.

Akiko Yonemoto is een dochter van Katsumi Yoshida, een legendarische fokker en eigenaar van renpaarden. De familie Yoshida is erfgenaam van de Shadai Corporation, onder meer de mede-eigenaar van Fusaichi Pegasus die in 2000 de Kentucky Derby won, en eigenaar van Melbourne Cup winaar Delta Blues. Zelf is Akiko directeur en marketing manager van Northern Horse Park, dat onder andere een museum huisvest met de geschiedenis van de paardenrennen in het Japanse Hokkaido.
De nieuwe amazone van Aaron is verbonden aan de stal van Schiergen en rijdt al twintig jaar zo nu en dan wedstrijden in Europa. Met haar NRPS-gekeurde hengst zal ze nu haar best doen zich voor het Japanse team te kwalificeren voor de OS. 
Akiko reed in 1999 haar eerste nationale wedstrijden in Duitsland op Gigolo (v. Clongish) en vanaf 2002 op Ravel (v. Rubinstein). In 2003 debuteerde ze in de LT op Ravel, daarna kwam Laudarius erbij. Haar eerste GP paard was Elmegardens Fight (v. Frühling), die ze in 2005 en 2006 uitbracht op de CDI's Hagen, Frankfurt en Bremen. Sindsdien is de amazone niet meer internationaal gestart, maar kocht afgelopen jaar het 11-jarige LT-paard For Comtess Royal (foto, door Astrid Appels). En nu dus haar nieuwe troef Aaron. 

(bron: Eurodressage, Astrid Appels)

Onze partners